Oolong thee, het is samen met andere thee soorten een van de meest gedronken dranken ter wereld. Water staat op de eerste en koffie op de derde plaats. Thee wordt dagelijks gedronken door miljoenen mensen uit alle landen en culturen.

Een van de belangrijkste redenen voor het gebruik van thee en koffie, is het stimulerende effect. Het is de cafeïne die hiervoor zorgt. Cafeïne zit ook in oolongthee. Het is een natuurlijk stimulerend middel dat in sommige planten aanwezig is.

cafeine oolong theeWat is oolong thee?

Oolongthee is een theesoort met een lange traditie. Oolongthee is een groene thee die ontstaat uit een uniek en speciaal productieproces. De thee is erg gezond vanwege de antioxiderende werking, die het immuunsysteem verbetert. Een van de andere redenen waarom de thee zo populair is, is vanwege het speciale aroma. Het is het aroma dat je met elke slok meevoert naar de herkomst van de oolongthee.

Zit er cafeïne in thee?

Ja, cafeïne is aanwezig in thee. Vaak wordt de cafeïne in thee anders benoemd. Er wordt gesproken over theïne, maar het is exact dezelfde verbinding als cafeïne.

De effecten van cafeïne veranderen echter afhankelijk van hoe het wordt ingenomen. Dat is de reden waarom thee en koffie niet hetzelfde effect hebben. De grootste verschillen zitten in de concentratie cafeïne en de wisselwerking met andere verbindingen.

Oolong Thee LosHoeveel cafeïne zit er in oolong thee?

De hoeveelheid cafeïne of theïne in oolong thee is erg wisselend. Dit heeft te maken met de vele verschillende soorten oolongthee. Er bestaan licht geoxideerde oolongs die je doen denken aan groene thee. Maar ook sterk geoxideerde oolongs die bijna zwart zijn. Gemiddeld zou een beker van ongeveer 230 ml tussen de 30mg en 60mg cafeïne bevatten.

Waarom activeert thee, maar maakt het niet nerveus?

Zeker wanneer je gevoelig bent voor cafeïne, heb je gemerkt dat een kopje thee je niet zo snel zenuwachtig maakt dan koffie. Als je je afvraagt hoe dat komt, lees dan snel verder voor het antwoord.

Thee bevat cafeïne, maar ook theanine. Dit is een aminozuur dat een gevoel van ontspanning kan geven. Theanine is een stimulant die fysieke en mentale spanning vermindert. In combinatie met cafeïne verbetert het de mate waarin je geconcentreerd kunt blijven. Hierdoor bereik je een staat van zogenaamde kalme alertheid.

Het is zeer waarschijnlijk dat de cafeïne in thee langzamer wordt opgenomen door het lichaam, waardoor het effect wordt uitgesmeerd over een langere periode. Hierdoor is het effect van cafeïne op het lichaam vele malen minder dan bij koffie.