Wie tegenwoordig in de supermarkt voor het schap met theesoorten staat, wordt gepresenteerd met talloze verschillende soorten. De tijd van een ‘simpele’ rooibosthee is voorbij. In plaats daarvan zijn er vele verschillende mixen van specerijen, zwarte thee, groene thee, kruidenthee, enzovoort. Tussen dit grote assortiment vind je ook oolong thee, die gestaag populairder begint te worden. Ken jij deze soort al?

cafeine oolong theeOolong thee is een theesoort uit China die tussen zwarte en groene thee inzit. Oolong, dat afstamt van het Chinese woord Wulong dat zwarte draak betekent, bestaat uit bolletjes in kleuren van (donker)groen tot zwart. Het drogen van de theebladeren zorgt ervoor dat ze hun karakteristieke opgerolde uiterlijk krijgen. Terwijl de thee in de Westerse wereld nog niet heel bekend is, wordt deze in Azië al eeuwen gedronken.

De thee wordt voornamelijk verbouwd in Taiwan en China, waar nog steeds de beste soorten vandaan komen. De theeplant floreert in het klimaat van de streken en dat is te proeven. Het productieproces zorgt vervolgens voor de onderscheidende smaak. De theebladeren worden eerst met de hand geplukt, waarna ze in de zon worden gelegd om te drogen en oxideren. Dan worden de geoxideerde bladeren gekneusd en tot de bekende balletjes gerold. Afhankelijk van de soort wordt de thee daarna nog verhit.

Oolong Thee gezondEr zijn verschillende soorten oolong thee, te herkennen aan de mate waarin de theebladeren geoxideerd zijn. Soorten met een lage oxidatiegraad lijkt meer op groene thee en smaakt vaak fris en naar citrus, terwijl meer geoxideerde bladeren doen denken aan zwarte thee met een smaak van steenvruchten. Door de verscheidenheid van de soorten zijn er verschillende manieren om de thee goed te zetten. Lees daarom altijd de verpakking van jouw thee, zodat je zeker weet dat de smaak op zijn best in je theekopje terecht komt.

De thee is niet alleen lekker, maar ook heel gezond. In Azië wordt de thee al tijden gebruikt als middel tegen kwalen en ziektes. Het is intussen ook wetenschappelijk bewezen dat de thee zorgt voor een vermindering van lichaamsvet, waardoor je op gewicht blijft. Daarnaast bevat de thee mineralen als kalium, magnesium en calcium, die de hartslag reguleren en zorgen voor ontkalking van je bloed. Het drinken van de thee heeft dus veel positieve effecten op je gezondheid.

Ook voor liefhebbers van cafeïne is de thee interessant. Net als vele andere theesoorten bevat de thee cafeïne – ook wel theïne. Drie koppen Oolong hebben hetzelfde effect als een kop koffie.

Of het dus gaat om een oppepper, een nieuwe smaak of de gezondheidseffecten, Oolong is het waard om eens te proberen. Kijk eens verder dan sterrenmunt en rooibos wanneer je in de supermarkt staat en kies een van de vele Oolong soorten. Voor je het weet wil je nooit meer terug.