Met deze tips zet je een perfect kopje Oolong thee

Als echte theeliefhebber hoeven wij je natuurlijk niet uit te leggen wat Oolong thee is. Je weet beslist dat dit een traditionele Chinese theesoort is die voornamelijk ten noorden van Chinees Taipei groeit. Dat het een van de beste theesoorten is die er bestaat en dat de smaak ervan vergelijkbaar is met zwarte thee maar met veel overeenkomsten van groene thee. Dat deze theesoort gezond is weet je vast ook al.
Maar weet je hoe je deze theesoort moet zetten? Oolong bereiden is echt niet moeilijk, zeker niet na de volgende tips over de beste watertemperatuur, de juiste hoeveelheid, de trektijd en het soort servies.

Het zetten van de thee

Oolong thee is een erg exclusieve theesoort. De smaak kun je het beste omschrijven als houtachtig, zacht en zeer vol. Daarom is het erg belangrijk dat de theeblaadjes de tijd en de ruimte krijgen om zich volledig te ontvouwen. Als je de volgende stappen volgt, zet jij het perfecte kopje thee.

Het afmeten van de juiste hoeveelheid

De juiste hoeveelheid is twee gram voor een grote mok thee en drie tot vijf gram thee per 500 milliliter kokend water. Soms kun je tot wel vijf keer opgieten, dit is een beetje afhankelijk van de kwaliteit.

waterkoker op temperatuurDe watertemperatuur

Als richtlijn geldt dat je deze thee het beste kunt bereiden bij een temperatuur tussen 80 en 90 graden. Een speciale waterkoker is hiervoor ideaal. Gebruik het water direct, want bij een te lage temperatuur krijgen de theebladeren geen kans om alle smaken af te geven.

Bij een te hoge temperatuur kan de thee bitter gaat smaken, maar bij de juiste temperatuur komen de aroma’s het beste naar boven. Dat geldt voor zowel de lichte als de donkere Oolong soorten.

De tijd dat de thee moet trekken

Laat de thee ongeveer 2 tot 3 minuten trekken. De theebladeren krijgen dan voldoende tijd om zich volledig te ontvouwen en hun bijzondere smaak af te geven.

Blauwe Gaiwan Oolong TheeHet theeservies

Behalve de watertemperatuur, de juiste hoeveelheid thee en de tijd dat de thee moet trekken, is het theeservies dat je gebruikt ook van belang. Ben je een echte theedrinker? Dan zet je vast een hele pot thee. Het beste kun je een theepot gebruiken die de warmte goed isoleren. Dat kan een dubbelwandige theepot zijn, maar ook een die van keramiek of porselein gemaakt is. Gebruik liever geen glazen theepot.

Spoel altijd eerst de theepot met heet water om of laat er een paar minuten wat heet water in staan. Haal tijdens het trekken van de thee nooit het deksel van de theepot. Zo krijgt het heerlijke aroma geen kans om te ontsnappen. Je kunt deze thee ook in een zogenaamde gaiwan bereiden, een kopje met deksel. Ook hierbij geldt dat je het deksel tijdens het trekken niet moet optillen.

Tot slot

Oolong thee is niet alleen lekker vanwege de unieke smaak, de thee staat ook bekend om haar positieve effect op lichaamsgewicht. Lichaamsvet vermindert door het drinken van deze theesoort en je blijft er goed mee op gewicht. Doordat de thee rijk is aan onder andere magnesium, kalium en calcium, helpt het het bloed te ontkalken en de hartslag te reguleren.

Geniet van je kopje thee!